27 Haziran 2008 Cuma

FED politikaları ve Enerji karşılaştırmalı kayıplarımız

Yorum

"FED karma para politikasına geçmeden önce petrol fiyatları (88 $) seviyesindeyken, şimdi 140 $ seviyesindedir. Son 5 ay içerisinde petrol fiyatlarının 52 $ artmasıyla (%60) Türkiye’ye bu
artışın faturası 25 Milyar $ seviyesinde kayıp olarak yazılmıştır ki, çöp bir dünya yaratmamak için benzetmek istemezdim ama, 1000 MW gücünde nükleer santralin yapım maliyeti sadece 1.7-2.5 milyar dolardır. Yani Türkiye’nin 6 aylık petrol faturası ile 10 tane 1000 MW gücünde nükleer santral yapılabiliyordu. "

(10*1000 MW=10.000 MW değerinde kurulu güce denktir. Türkiye’de 2007 yılı verilerine göre işletmede olan HES’lerin kurulu gücü sadece 12.631 MW’tır. DSI ile yapılanların gücü ise 10.215 MW’tır. )

Sonuç olarak; Türkiye son 6 aylık petrol faturasına ödeyeceği para, Türkiye Cumhuriyeti’nde şimdiye kadar kurulan barajların toplamına eşittir!

Bu nasıl bir ekonomik oyundur, şu rakamlar oyunun kurallarını ve bize taşıtılan yükleri biraz anlamak için yeterlidir sanırım.. (Üstelik biz bunlara otomotiv sektöründeki satın alım davranışlarımızla razıyız gibi gözüküyor.)

Çünkü biz hala tüketici olarak, alternatif enerjilere yatırım yerine, petrol ihtiyacımızı arttıran otomotiv sektörüne bağımlılığımızı körükleyen politikalara av olmaya hazır duruyoruz, çünkü (alternatif enerjilere yatırım yerine, yılların bağımlı politikaları) yani şu karayollarının fazlalığı ve alternatifsizliği neredeyse bizi buna zorluyor.

Tabi bu gidişin sonu artık ekonomik kölelik olmuştur, gelecek kuşaklara değil, kendi ömür sürecimizde de, şu borçlanma durumunun daha da beter bir hal alması haliyle kaçınılmaz olmuştur.

Ülkemiz için çok üzgünüm.

Kaynak: Turkish Yatırım

Hiç yorum yok: